top of page
Search

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ



Η Εγκεφαλική Παράλυση είναι μια νευρολογική διαταραχή η οποία επηρεάζει κυρίως τα κινητικά κέντρα και τα κέντρα κινητικού ελέγχου του εγκεφάλου. Αποτέλεσμα αυτής της νευρολογικής διαταραχής είναι η δυσκολία εκτέλεσης απλών κινήσεων άλλα και έλλειψη κινητικού ελέγχου.


Τα εγκεφαλικά παράλυτο άτομα χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη κινητικότητα (ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ) εκτελώντας πολλές ασυντόνιστες και ακούσιες κινήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να συνοδεύεται από αισθητηριακές

διαταραχές (τύφλωση ή κώφωση), νοητική δυσλειτουργία ή διαταραχές του λόγου.


Οι αιτίες μπορούν να αναζητηθούν πριν, κατά την διάρκεια ή και μετά από την γέννηση του παιδιού. Πριν την γέννηση (διάρκεια εγκυμοσύνης), η ανεπαρκής τροφοδότηση του εγκεφάλου με οξυγόνο , η εγκεφαλική αιμορραγία ή ακόμα η συμβατότητα του Rh του αίματος της μητέρας με αυτό του εμβρύου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες που να εκφράζονται με ελαφριά, μέτρια, ή σοβαρή παράλυση.


Ελλιπής διατροφή καθώς και διάφορες μολυσματικές ασθένειες της εγκύου στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικές βλάβες. Η κληρονομικότητα είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει τα μέγιστα στην εγκεφαλική παράλυση. Κατά την διάρκεια ενός δύσκολου τοκετού τυχόν τραυματισμοί του εγκεφάλου που καταλήγουν σε εγκεφαλική αιμορραγία , στέρηση του νεογνού από οξυγόνου ή πρόωρος τοκετός συχνά εκδηλώνουν εγκεφαλική παράλυση.


ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ


Το πρόγραμμα ειδικής φυσικής αγωγής θα πρέπει να είναι σε στενή συνεργασία με την ιατρική αγωγή που ακολουθείται αλλά και το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αναπτύξει θεμελιώδη κινητικά πρότυπα, να διδάξει δεξιότητες και να τις εντάξει σε εκπαιδευτικό πλαίσιο που να συμβαδίζει με την εκπαίδευση φυσιολογικών παιδιών.


Στόχο έχει να εντάξει τις κινήσεις αυτές σε περιβάλλον παιχνιδιού, μάθησης, συναγωνισμού,

συνεργασίας και να εμπλουτίσει με σύνθετες αντιληπτικοκινητικές δεξιότητες οι οποίες χαρακτηρίζουν την κίνηση του υγιούς παιδιού. Η θεραπευτική και εκπαιδευτική παρέμβαση στην εγκεφαλική παράλυση συνιστάται από μια σειρά επιδιώξεων οι οποίες είναι.


1. Να διδάξει στο παράλυτο παιδί πώς να χαλαρώνει συνολικά το σώμα του ή τα διάφορα μέλη του μεμονωμένα.


2. Να εκπαιδεύσει το άτομο στο να αποκτήσει κινητικό έλεγχο στις κινήσεις που επιθυμεί να πραγματοποιήσει.


3. Να διδάξει κινητικά πρότυπα (βάδισμα, τρέξιμο, σύλληψη, ρίψεις, λάκτισμα)


Βιβλιογραφία: ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ

95 views0 comments

Comments


bottom of page