top of page
Search

Λιπομέτρηση, τι είναι και πως βοηθά στην πρόοδο


Τι είναι η λιπομέτρηση;

Λιπομέτρηση είναι η διαδικασία μέτρησης και ανάλυσης της σύστασης του σώματος και των στοιχείων που την συνθέτουν. Δεδομένα όπως είναι το βάρος αλλά και η σύσταση λιπώδους (συνολικά και τμηματικά) και άλιπου ιστού (μυς, οστά, περιεκτικότητας νερού).


Μεθόδοι λιπομέτρησης:

Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι διεξαγωγής λιπομέτρησης όπως η μέτρηση των δερματικών πτυχών, των περιφερειών του σώματος και της ζύγισης, μέχρι την υποβρύχια ζύγιση, την αέρια πληθυσμογραφία ή τη μέθοδο DEXA. Μεθόδοι, οι οποίες είναι δύσκολο να συναντηθούν σε διαιτολογικά γραφεία.

Η πιο συχνή είναι η βιοηλεκτρική εμπέδηση και την συναντούμε με την μορφή επαγγελματικών λιπομετρητών – ζυγών. Θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη, ασφαλής και γρήγορη για τον εξεταζόμενο.

Η διαδικασία είναι απλή. Ο εξεταζόμενος είναι όρθιος στον λιπομετρητή με γυμνά πέλματα και χωρίς να γίνει αντιληπτό, ένα μικρής έντασης εναλλασσόμενο ρεύμα διαπερνά το ανθρώπινο σώμα. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα.

Οι ιστοί του σώματος πλούσιοι σε νερό, όπως οι μύες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, ενώ το λίπος όχι, για αυτό και η μέτρησή τους γίνεται σε διαφορετικές συχνότητες. Στη συνέχεια, το μηχάνημα βάσει εξισώσεων προσδιορίζει με ακρίβεια τη σύσταση του σώματος.


Προυποθέσεις λιπομέτρησης:

Πριν από κάθε μέτρηση υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται από τον εξεταζόμενο ώστε να η μέτρηση να είναι αντικειμενική και αξιόπιστη. Ο στόχος είναι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων υγρών σώματος.

1. Αποφυγή κατανάλωσης φαγητού και καφεϊνούχων προϊόντων 3 ώρες πριν την μέτρηση.

2. Περιορισμός κατανάλωσης νερού 1 ώρα πριν την μέτρηση.

3. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ 24 ώρες πριν την μέτρηση.

4. Αποφυγή άσκησης και φυσικής δραστηριότητας τουλάχιστον 12 ώρες πριν την μέτρηση.

5. Αποφυγή μέτρησης κατά τον κύκλο της έμμηνης ρύσης, κατά βάσει τις 2-3 πρώτες μέρες.

6. Αποφυγή μέτρησης κατά περιόδους έντονης ασθένειας ή κατανάλωσης φαρμακευτικής αγωγής.

7. Αντενδείκνυται σε άτομα τα οποία έχουν βηματοδότη, αλλά και στις έγκυες γυναίκες.


Σημαντικότητα στην πρόοδο του εξεταζόμενου:

Η λιπομέτρηση πλέον είναι ένα σημαντικό και πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός διαιτολόγου, καθώς δίνει περισσότερα δεδομένα από το βάρος, το ύψος και τον δείκτη μάζα σώματος. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύκολο να αξιολογήσουμε την πραγματική εικόνα του ατόμου και τη συσχέτιση αυτής με το προφίλ υγείας του εξεταζόμενου.

Είναι βασικό ο εξεταζόμενος να κατανοεί τις αλλαγές στα δεδομένα, βάσει της μέτρησης, και να μην στηρίζεται αποκλειστικά στο αριθμό βάρους αλλά στην διαχείριση του λιπώδους και άλιπου ιστού και στην επίτευξη των στόχων αυτών που θα τον οδηγήσουν σε μια πιο υγιή εικόνα.


Νάσια Αποστόλου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, MSc


29 views
bottom of page