top of page
Search

Τα Πάντα Για Την Πεζοπορία

Updated: Mar 4, 2022


Με απλά λογία Πεζοπορία είναι η διάνυση μιας απόστασης με τα πόδια.

Η Πεζοπορία απευθύνεται σε όλους του ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας και ειδικά σε όσους αγαπούν το περπάτημα και την περιπλάνηση στη φύση, στο βουνό, στα ποτάμια, στις θάλασσες και ακόμη στις πόλεις και στις άγνωστες αρχαιότητες. Στην Κύπρο υπάρχουν εύκολες, αλλά και δύσκολες διαδρομές, που αξίζει να περπατήσει κάποιος. Το περπάτημα γίνεται με ζωηρό ή γρήγορο ρυθμό βαδίσματος. Η πεζοπορία δεν χρειάζεται γνώσεις αναρρίχησης ή τεχνικό εξοπλισμό όπως σκοινιά καρφιά κλπ.

Στη Κύπρο υπάρχει μεγάλος αριθμός μονοπατιών όπου μπορεί κάποιος να επισκεφθεί .Το Τμήμα Δασών έχει αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό μονοπατιών μέσα στα κρατικά δάση (65 με συνολικό μήκος 315,6 km), τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες άμεσης επαφής και γνωριμίας με την κυπριακή φύση, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση αλλά και τη φυσική άσκηση.

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις το κατάλογο με όλα τα μονοπάτια (www.moa.gov.cy). που βρίσκονται μέσα στα Κρατικά Δάση μαζί με πολύ στοιχειώδεις πληροφορίες για μια βασική ενημέρωση του επισκέπτη. Τονίζεται ότι το Τμήμα Δασών έχει την ευθύνη διαχείρισης και συντήρησης μόνο για τα μονοπάτια τα οποία βρίσκονται εντός των Κρατικών Δασών.

Το τμήμα Δασών διαχωρίζει τα μονοπάτι σε κυκλικά όπου η διαδρομή είναι κυκλική, στην οποία ο επισκέπτης στο τέλος της διαδρομής επιστρέφει στην αφετηρία και σε Γραμμικό όπου η διαδρομή στην οποία ο επισκέπτης όταν φτάσει στο τέρμα, θα πρέπει να επιστρέψει πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που καλό θα ήταν να δούμε πριν επιλέξουμε πιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε είναι ο Βαθμός δυσκολίας όπου το τμήμα δασών το διαχωρίζει σε κλίμακα από 1(το πιο εύκολο) έως 3(το πιο δύσκολο).

Βασικοί κανόνες

  • ΠΟΤΕ μόνος, πάντα δύο άτομα και πάνω

  • ΔΕΝ πετάμε τα σκουπίδια μας στο δάσος.

  • Αποφύγετε να κάνετε αχρείαστο θόρυβο.

  • Δεν επιτρέπεται να κόβετε φυτά ή να μετακινείτε βράχους. Οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση στο οικοσύστημα του δάσους απαγορεύεται ρητά από τον δασικό νόμο.

  • Πάντα μελετάτε τον καιρό προτού ξεκινήσετε την εκδρομή σας.

  • Μελετήστε αρκετά καλά το μονοπάτι έτσι ώστε να ξέρετε από που ξεκινά και που τελειώνει, πόση ώρα θα διαρκέσει και πόσο δύσκολο είναι.

  • Αποφύγετε να καπνίζετε μέσα στα μονοπάτια.

  • Αν εντοπίσετε κάποια εστία φωτιάς τότε επικοινωνήστε άμεσα με το τμήμα δασών μέσω του αριθμού 1407.

  • Δεν επιτρέπεται η ποδηλασία ή η οδήγηση μοτοσυκλετών στα μονοπάτια της φύσης εκτός κι αν έχετε ειδική άδεια από το τμήμα δασών και είναι φυσικά κάτω από την επίβλεψη του.

  • Επιστεφτείτε σε κάποιον ποιο μονοπάτι θα ακλουθήσατε πριν ξεκινήσετε.


Βασικός εξοπλισμός


Παπούτσια


Τα Πεζοπορικά μποτάκια είναι απαραίτητα αφού παρέχουν στήριξη στον αστράγαλο για περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, αντοχή στο νερό ή είναι αδιάβροχα και έχουν αντιολισθητικές σόλες για περπάτημα σε ολισθηρές επιφάνειες όπως πάγο, χιόνι, λάσπη, βρεγμένα φύλλα ή πέτρες. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ !!!


Ρουχισμός


Γενικά, ντυνόμαστε σε στρώματα, με ρούχα άνετα κι αν είναι δυνατόν όχι βαμβακερά - επειδή τα τεχνικά στεγνώνουνε γρήγορα. Τον χειμώνα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά παντελόνια και τα βαριά casual μπουφάν. Η καλύτερη λύση είναι η χρήση ισοθερμικών τον χειμώνα, και το αδιάβροχο σίγουρα.


Μπατόν


Είναι χρήσιμα και απαραίτητα, άσχετα αν είσαι πολύ γυμνασμένος/η. Αποφορτίζουν τα γόνατα από την καταπόνηση, τόσο στην ανάβαση όσο και στην κατάβαση όπου μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για άλλες χρήσεις στη πεζοπορία. Γι' αυτό, μην το παραλήψεις γιατί όντος θα σε βοηθήσει σε μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες, προμηθεύσου μπατόν έγκαιρα.


Σακίδιο


Ένα καλό σακίδιο που να ταιριάζει στην πλάτη σου, μετά από κάποιες ώρες πεζοπορίας θα καταλάβεις την αξία του, βάζουμε τα απαραίτητα, μην το ξεχνάμε J

Επιλογές υπάρχουν πολλές, 20 – 30L είναι ιδανικά.


Νερό – τρόφιμα


Στο σακίδιο, απαραίτητα πρέπει να έχεις μαζί σου νερό. Επίσης τροφή / σνακ (πχ σάντουιτς, φρούτα, ξηρούς καρπούς/φρούτα, μπάρες δημητριακών ( Raising Rastronomes ) και ότι άλλο θέλει ο καθένας να φάει στο διάλειμμα που συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.


· Κινητό – power bank

· Σουγιά

· Φανάρι

· Πρώτες βοήθειες


Γιατί να επιλέξεις την Πεζοπορία ;


Τα οφέλη από την πεζοπορία είναι πολλά, κάποια από αυτά όμως είναι πολύ σημαντικά και είναι πραγματικά αιτίες κάποιος να ξεκινήσει την πεζοπορία

1. Αυξάνει τη Φυσική κατάσταση.

2. Καίει θερμίδες, μειώνει το βάρος.

3. Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς.

4. Δυναμώνουν τα πόδια

5. Μειώνει το άγχος και το στρες.

6. Γνωρίζεις νέα μέρη και νέους ανθρώπους.

7. Μαγευτικές εικόνες.
















Στέλιος Νικολάου


Γυμναστής

Exercise for all



64 views
bottom of page